НТЦ

НТЦ систем учења је специјализовани програм за едукацију деце, родитеља, васпитача и учитеља, који усвојено знање и вештине могу да примене у свакодневним активностима у раду са децом. Едукација се врши на семинарима, предавањима и радионицама.

Наша установа поседује НТЦ лиценцу за рад. Лиценца потврђује да је особље обучено и да спроводи НТЦ Програм у свакодневном раду са децом. На семинару се обрађују теме о развоју способности за учење, о значају ране стимулације за моторичке и когнитивне способности, практичне активности током којих учесници овладавају НТЦ техникама. Семинар изводе аутор програма др Ранко Рајовић и коаутор Урош Петровић са стручним тимом. НТЦ програм се спроводи у 17 држава Европе. Акредитован је одуком Минисарства за образовање у 7 држава (Србија, Словенија, Хрватска, Чешка, Црна Гора, Македонија И БиХ), а примењује се у још 10 држава уз сарадњу образовних институција (Италија, Грчка, Шведска, Исланд, Мађарска, Руумнија, Бугарска, Швајцарска, Словачка и Пољска).

 

 

 

Програм обухвата децу узраста од 3-12 година. У почетним фазама живота родитељи праве ситне и несвесне грешке. Скуп ових грешака може да онемогући развој потенцијала детета. У предшколском периоду, брзина и број стварања веза (синапси) између нервних ћелија је неупоредиво већа него после седме године. Доказано је да интелектуалне способности зависе од броја синапси, које се интензивно формирају до пете (50%), седме (75%) и дванаесте године (90%). По новијим истраживањима, чак 50% синапси је формиарно пре четврте године. Из овога можемо закључити да је рано детињство најважнији период у развоју детета.

 

Основу НТЦ програма представљају савремена научна открића из области неуронауке и педагогије са циљем развоја креативности и функционалног знања деце. НТЦ програм карактеришу три фазе спровођења. Значајни елементи прве фазе су еволутивно подржавајуће активности које подразумевају комплексне моторичке активности попут фине моторике, динамичке акомодације ока, ротације, равнотеже, кретања. Другу фазу НТЦ програма карактеришу мисаоне класификације, мисаоне серијације и асоцијације. Трећа фаза представља рад на развоју дивергентног и конвергентног мишљења, као и функционалног знања. Ове три фазе НТЦ програма обухватају сензомоторички и когнитивни развој детета.

Примена НТЦ програма у нашем вртићу реализује се кроз:

  • Игре за стимулацију и развој моторике
  • Смишљање нелогичних прича
  • Приче у сликама
  • Загонетна питања и приче
  • Скривени одговори 

О нама

Добро дошли, у вртић о каквом сте одувек сањали.

Ми смо мало царство које деци омогућава да кроз игру усвајају нова сазнања и израстају у паметне и способне људе.

ПУ “Чили и Вили“